1 Lady fingers soaked in milk or white coffee, collated by the cup round, coated adhesive foil or plastic bag, and the bottom and around the edges.
2 FIL: Whisk the egg yolks with 6 100gr sugar (rile the waters warm air).
When it has cooled, add, 6 egg whites scrambled with 100g sugar. Whisk in the butter and add 250gr 200gr lukewarm melted chocolate. All well-mixed and mixed until the ingredients are combined.
3 Pour the filling into the pan over Lady fingers arranged, then the remaining lady fingers stick in the middle of the filling, then cover the top aligned at Lady fingers.
4 When it cool down in the fridge, take out the cake on a platter and put over two whipping cream.
serving:
This amount is a little less cake, I usually make a half measure, and if you need increase. If you wish, you can put the filling in a little rum, chopped nuts or raisins, very well in all versions.
ENJOY!
2 double boxes or Lady fingers Marquis biscuits
6 pcs. eggs
250gr butter
2 packs of whipping
chocolate 200gr
200gr of sugar
Priprema
- Vrijeme pripreme:
-
1
Modlu za tortu ili šerpu (ako nemate modlu) oblozite prozirnom folijom (ili celofanom, masnim papirom).Ja sam koristila modlu precnika 26 cm. Ako koristite manju modlu, torta ce biti visa.
-
2
/slika/274802/
Piskote kratko potopiti u malo hladnog mleka u koje smo dodali malo ruma i vanilin secer. Obloziti dno i stranice modle sa piskotama.Ovako
-
3
/slika/274803/
Preko piskota staviti fil koji smo pripremili
Ako iz fila vire piskoti, orezati ih i poslagati preko fila ovako, dodati jos preostale neutrosene piskote tako da prekrijemo ceo fil. -
4
Ovo sada ostaviti u frizider do sutradan da se fil stegne.
-
5
/slika/274806/
Sutradan, prevrnuti tortu na tacnu i skinuti foliju. Preko torte ulupati slag iz kesice prema uputi na kesici ili slatko vrhnje, u zavisnosti sta imate ili sta volite. Ukrasite po svom izboru
-
6
Priprema fila – Dobro umutiti zumanaca sa secerom u prahu, dodati orahe, cokoladu i dobro umucen maslac. Na kraju lagano umesati sneg od belanaca.
Po ovom receptu sam pravila tortu 30 godina, ali u poslednje vreme se puno prica o salmoneli, te je potrebno imati sveza domaca jaja, da bi pravili fil od svezih jaja. Danas, uz malu izmenu preporucujem da se jaja kuvaju na pari, doda cokolada, orasi, a zatim u ohladjeno doda umucen maslac i 250 g slatkog vrhnja takodje umucenog, da bi krem bio laksi.
Posluživanje
Fina, lagana, kremasta torta…upravo za decu, ali ni odrasli joj nece odoleti!
Sastojci
Broj osoba:12 osoba
Biskvit:
- 0,5 l mleka
- malo ruma ili arome ruma
- 300 g piskota
- 1 kesica vanilin secera
Fil:
- 8 kom zumanaca
- 12 kasika secera u prahu
- 1 solja od 250 ml mlevenih oraha, badema ili lesnika
- 250 g maslaca
- 8 kasika cokolade u prahu ili rendane (otopljene)cokolade
- 1 kesica vanilin secera
- 8 kom belanaca ili 250 ml slatke pavlake(1 kes.slaga) ako se jaja kuvaju na pari
Za ukrasavanje:
- 3 kesice slaga ili 500 ml slatkog vrhnja
- ostalo po zelji
ReplyDeletePriprema
Vrijeme pripreme:
60 min
1
Piskote namocene u mleko ili belu kafu, redjaju se po posudi okruglog oblika oblozenu prijanjajucom folijom ili najlon kesom, i po dnu i po ivicama.
2
FIL:Umutiti 6 zumanaca sa 100gr secera(mutiti na pari).Kad se to ohladi dodati umucenih 6 belanaca sa 100gr secera.Umutiti 250gr putera i dodati 200gr istopljene mlake cokolade.Sve pomesati i dobro izmiksirati dok se sastojci ne sjedine.
3
Sipati fil u posudu preko naredjanih piskota, zatim preostale piskote zabadati u fil po sredini, zatim odozgo prekriti poredjanim piskotama.
4
Kad se to dobro ohladi u frizideru, izvaditi tortu na tacnu i preko staviti umucena dva slaga.
Posluživanje
Ova kolicina je za nesto manji tortu,ja obicno pravim meru ipo,ako je i vama potrebna povecajte.Po zelji u fil mozete staviti malo ruma, seckane orahe ili suvog grozdja, jako je dobro u svim verzijama.
PRIJATNO!
Sastojci
2 duple kutije piskota ili markiza biskvita
6kom. jaja
250gr putera
2 kesice slaga
200gr cokolade
200gr secera