Wednesday, January 30, 2013

Lady fingers cake, torta od piškota

                 Preparation

Rodjendanska ili torta od piškota  by me 

Preparation time     60 min

     1     Lady fingers soaked in milk or white coffee, collated by the cup round, coated adhesive foil or plastic bag, and the bottom and around the edges.
     2     FIL: Whisk the egg yolks with 6 100gr sugar (rile the waters warm air).
When it has cooled, add, 6 egg whites scrambled with 100g sugar. Whisk in the butter and add 250gr 200gr lukewarm melted chocolate. All well-mixed and mixed until the ingredients are combined.
     3     Pour the filling into the pan over Lady fingers arranged, then the remaining lady fingers stick in the middle of the filling, then cover the top aligned at Lady fingers.
     4     When it cool down in the fridge, take out the cake on a platter and put over two whipping cream.

serving:

This amount is a little less cake, I usually make a half measure, and if you need increase. If you wish, you can put the filling in a little rum, chopped nuts or raisins, very well in all versions.
ENJOY!


 ingredients


      2 double boxes or Lady fingers Marquis biscuits
      6 pcs. eggs
      250gr butter
      2 packs of whipping
      chocolate 200gr
      200gr of sugar












Priprema

Vrijeme pripreme:
60 min
  1. 1
    Modlu za tortu ili šerpu (ako nemate modlu) oblozite prozirnom folijom (ili celofanom, masnim papirom).Ja sam koristila modlu precnika 26 cm. Ako koristite manju modlu, torta ce biti visa.
  2. 2 rodjendanska ili torta sa piskotama slika 1. priprema /slika/274802/
    Piskote kratko potopiti u malo hladnog mleka u koje smo dodali malo ruma i vanilin secer. Obloziti dno i stranice modle sa piskotama.Ovako
  3. 3 rodjendanska ili piskota torta slika 2. /slika/274803/
    Preko piskota staviti fil koji smo pripremili
    Ako iz fila vire piskoti, orezati ih i poslagati preko fila ovako, dodati jos preostale neutrosene piskote tako da prekrijemo ceo fil.
  4. 4
    Ovo sada ostaviti u frizider do sutradan da se fil stegne.
  5. 5 rodjendanska ili piskota torta slika 5. /slika/274806/
    Sutradan, prevrnuti tortu na tacnu i skinuti foliju. Preko torte ulupati slag iz kesice prema uputi na kesici ili slatko vrhnje, u zavisnosti sta imate ili sta volite. Ukrasite po svom izboru
  6. 6
    Priprema fila – Dobro umutiti zumanaca sa secerom u prahu, dodati orahe, cokoladu i dobro umucen maslac. Na kraju lagano umesati sneg od belanaca.
    Po ovom receptu sam pravila tortu 30 godina, ali u poslednje vreme se puno prica o salmoneli, te je potrebno imati sveza domaca jaja, da bi pravili fil od svezih jaja. Danas, uz malu izmenu preporucujem da se jaja kuvaju na pari, doda cokolada, orasi, a zatim u ohladjeno doda umucen maslac i 250 g slatkog vrhnja takodje umucenog, da bi krem bio laksi.

Posluživanje

Fina, lagana, kremasta torta…upravo za decu, ali ni odrasli joj nece odoleti!
Sastojci
Broj osoba:12 osoba
  • Biskvit:

  •  0,5 l mleka
  •  malo ruma ili arome ruma
  •  300 g piskota
  •  1 kesica vanilin secera
  • Fil:

  •  8 kom zumanaca
  •  12 kasika secera u prahu
  •  1 solja od 250 ml mlevenih oraha, badema ili lesnika
  •  250 g maslaca
  •  8 kasika cokolade u prahu ili rendane (otopljene)cokolade
  •  1 kesica vanilin secera
  •  8 kom belanaca ili 250 ml slatke pavlake(1 kes.slaga) ako se jaja kuvaju na pari
  • Za ukrasavanje:

  •  3 kesice slaga ili 500 ml slatkog vrhnja
  •  ostalo po zelji

1 comment:


  1. Priprema

    Vrijeme pripreme:
    60 min

    1
    Piskote namocene u mleko ili belu kafu, redjaju se po posudi okruglog oblika oblozenu prijanjajucom folijom ili najlon kesom, i po dnu i po ivicama.
    2
    FIL:Umutiti 6 zumanaca sa 100gr secera(mutiti na pari).Kad se to ohladi dodati umucenih 6 belanaca sa 100gr secera.Umutiti 250gr putera i dodati 200gr istopljene mlake cokolade.Sve pomesati i dobro izmiksirati dok se sastojci ne sjedine.
    3
    Sipati fil u posudu preko naredjanih piskota, zatim preostale piskote zabadati u fil po sredini, zatim odozgo prekriti poredjanim piskotama.
    4
    Kad se to dobro ohladi u frizideru, izvaditi tortu na tacnu i preko staviti umucena dva slaga.

    Posluživanje

    Ova kolicina je za nesto manji tortu,ja obicno pravim meru ipo,ako je i vama potrebna povecajte.Po zelji u fil mozete staviti malo ruma, seckane orahe ili suvog grozdja, jako je dobro u svim verzijama.
    PRIJATNO!
    Sastojci

    2 duple kutije piskota ili markiza biskvita
    6kom. jaja
    250gr putera
    2 kesice slaga
    200gr cokolade
    200gr secera

    ReplyDelete